Luister, werk & bewonder

“Waardevol zijn, luisteren naar wat voor een iemand belangrijk is en daardoor écht iets voor hem of haar kunnen betekenen, dat is voor mij werken in de thuiszorg.”

Lisa, wijkverpleegkundige

“Na de havo heb ik Hbo-verpleegkunde gestudeerd. Ik heb op verschillende plekken stage gelopen, maar de thuiszorg sprak me het meest aan. Na mijn eindstage bij de thuiszorg van De Friese Wouden heb ik een collega die met zwangerschapsverlof ging vervangen. Daarna ben ik voor vast aangenomen als coördinerend verpleegkundige en nu ben ik  wijkverpleegkundige in team Molenwijk in Wolvega.

Persoonlijke benadering is belangrijk

Ik heb het enorm naar mijn zin. De afwisseling in het werk geeft mij veel werkplezier. De ene keer verleen ik zorg bij de cliënt, vervolgens komt er een nieuwe cliënt in zorg en ga ik op intake of begeleid ik een cliënt in de stervensfase. Elke dag is anders. Je leert cliënten kennen als je er vaker komt en goed luistert. Dan weet je wat iemands hobby is, wat iemand belangrijk vindt en of ze met u willen worden aangesproken, of juist niet. Die persoonlijke benadering vinden mensen belangrijk en ik ook.

Laatst kwam ik voor het eerst bij iemand thuis die terminaal ziek was. Het plan was palliatieve sedatie op te starten. Dat heb ik met de cliënt, haar echtgenoot en hun zoon uitgebreid besproken. Terwijl ik daar was, overleed deze mevrouw. Ik heb de familie goed kunnen opvangen en meteen veel kunnen regelen. Met de echtgenoot heb ik een fijn gesprek gehad. Ze waren bijna 60 jaar getrouwd en haalden dat nu net niet. Het was verdrietig en bijzonder tegelijk. Op zo’n moment heb ik echt het gevoel dat mijn werk ertoe doet en dat ik het verschil kan maken.

Filmpje!
 


Bouwen en vertrouwen

KwadrantGroep is een grote organisatie en toch heb ik het gevoel dat er aandacht voor mij persoonlijk is en dat er naar mij geluisterd wordt. Als ik iets vind, dan wordt dat serieus genomen. Zowel door mijn team als door mijn leidinggevende. Het team is sowieso heel belangrijk als het om werkplezier gaat. Alleen kom je er niet, je moet op elkaar kunnen bouwen en vertrouwen. We organiseren ook leuke teamuitjes en op vrijdag hebben we altijd een snackdag.

Ik bewonder al mijn directe collega’s, het zijn stuk voor stuk toppers! Je ziet snel waar iemand goed in is. Eén collega is bijvoorbeeld heel goed in het voeren van gesprekken over het levenseinde, een ander weet heel veel van verpleegtechnische handelingen. We zijn elk op onze eigen manier goed in wat we doen en leren veel van elkaar.

Vrijheid in m’n werk, zelf keuzes mogen maken en dat anderen vertrouwen op mijn professionaliteit, dat voel ik en dat vind ik belangrijk. Denk vooral niet dat werken in de thuiszorg alleen wassen en kousen aantrekken is. Mensen wonen steeds langer thuis en daardoor wordt de zorg die wij bieden ook steeds uitdagender. Als je zelfstandig kunt werken, goed kunt samenwerken én zorgzaam bent dan past de zorg ook goed bij jou.”

 

Kwadrant Groupie worden?