Leer, werk & bewonder

Ik kreeg de mogelijkheid om de opleiding voor verzorgende IG te volgen. Meteen doen, dacht ik, anders wordt het hem niet meer.’

Agnes, verzorgende IG

“Ik doe mijn werk als verzorgende IG in de thuiszorg met veel plezier. Elke ochtend ga ik fluitend naar mijn werk. Zelfs tijdens het werk ben ik aan het fluiten. Laatst zei een cliënt ‘wat hoor ik toch steeds voor fluitend geluid?’ Dat was ik.”

“Met mijn 48 jaar kom ik nog maar net kijken in de thuiszorg. Ik ben mijn carrière in Haarlem en Zandvoort begonnen als apothekersassistente. Vanwege onze verhuizing naar Fryslân ben ik gestopt met werken. Na een tijdje wilde ik toch graag weer wat doen en ben ik als assistent bij een tandarts aan de slag gegaan. Daarna heb ik twee jaar bij KwadrantGroep Huishoudelijke Hulp gewerkt. Vooral het contact met oudere mensen vond ik daar leuk aan. Ik kreeg de mogelijkheid om de opleiding voor verzorgende IG te volgen. Meteen doen, dacht ik, anders wordt het hem niet meer.

Filmpje!


Op mijn plek

Nu ben ik met een diploma op zak al bijna een jaar aan het werk bij de thuiszorg in Burgum. Het bevalt me super! Ik ben hier op mijn plek. Dat komt ook door het team. Ik weet echt nog niet alles, maar ik kan altijd bij collega’s terecht met mijn vragen. Er is een goede wisselwerking, ook met de leidinggevende. De ergocoach schiet ik bijvoorbeeld aan als ik een cliënt heb die bedlegerig is. Wat is voor mij dan de handigste werkhouding? In de thuiszorg ben je tijdens de route op jezelf aangewezen. Maar als er wat is, dan is er altijd een achterwacht of een collega die je kunt raadplegen. Het voelt nooit alleen.

Cliënten zijn dankbaar en blij dat ze geholpen worden. Ze kijken vaak uit naar mijn komst. Daar waar het kan maak ik graag een grapje met de mensen. Als iemand wat in de put zit, dan probeer ik een vrolijke noot mee te geven. Op een gegeven moment ken je de cliënten in een route en weet je hoe iemand is of wat iemand nodig heeft. Soms moet een cliënt zijn of haar verhaal kwijt, daar probeer ik dan tijd voor te maken. Een ander zit juist niet te wachten op een praatje, dat merk je gauw genoeg.

Ik leer nog elke dag

Waar ik nu zit, voel ik me goed. Ik ben heel blij dat ik de kans heb gekregen om me te  ontwikkelen en te groeien in wat ik doe. En ik leer nog elke dag. Als ik iets niet weet, dan verdiep ik me er in. Laatst had ik een cliënt met een longbloeding. Ik heb uitgeplozen wat dat precies is.

Als je op dit moment werk doet waarvan je je denkt ‘dat wil ik niet tot mijn pensioen doen’ én je hebt affiniteit met ouderen, dan is een overstap naar de zorg echt de moeite waard. Het is prachtig werk dat je met je hart kunt doen!”

 

Kwadrant Groupie worden?