Waardeer, werk & bewonder

“Wat ik zo fijn vind van werken in een woonzorglocatie is dat je een band krijgt met bewoners. Zij leren mij kennen en ik hen.”

Josha, verzorgende IG

“Binnen ons team is over en weer veel waardering en we spreken dat ook naar elkaar uit. Die waardering miste ik in de horeca en daarom heb ik de overstap naar de zorg gemaakt. Ik heb nog geen moment spijt.”

“Na de Hogere Hotelschool heb ik een paar jaar in hotels en restaurants gewerkt. Maar ik haalde er niet genoeg voldoening uit en kreeg weinig waardering voor mijn werk. Zou ik het op mijn leeftijd, ik was toen dertig, aandurven om te switchen? Ik durfde het aan. In het begin was het spannend om een nieuw vak te leren, je komt jezelf flink tegen. Ik kreeg de kans om in Greunshiem in Leeuwarden te gaan werken en tegelijk te leren voor verzorgende IG. Nadat ik het diploma binnen had, ben ik doorgegaan voor verpleegkundige. Binnenkort heb ik ook dat papiertje op zak en heb ik in vier jaar tijd twee opleidingen gedaan.

Geen dag is hetzelfde in de ouderenzorg en geen bewoner is hetzelfde. Ik kijk waar mensen vandaan komen en wat hun achtergrond is. Daar houd ik rekening mee. ‘Cliënten beginnen te stralen als jij binnenkomt’, zei een collega ooit tegen me. Dat vond ik heel mooi om te horen. Collega’s steunen me in mijn leerproces en in mijn groei. Dat de manager mij de kans gaf om verder te leren, dat heb ik enorm gewaardeerd.

Band met bewoners

Wat ik zo fijn vind van werken in een woonzorglocatie is dat je een band krijgt met bewoners. Zij leren mij kennen en ik hen. Mensen hebben een heel leven achter zich en vertellen me de meest bijzondere verhalen. Sommige bewoners hebben niet een groot sociaal netwerk en voelen zich eenzaam. Ik ben wel eens met een bewoonster een visje gaan eten voor mijn dienst uit. Laatst kreeg ik, voordat ik met vakantie ging, een rolletje snoep van iemand. ‘Fijne vakantie Josha, voor onderweg’, had ze op het rolletje geschreven. Prachtig toch?

Ik zou er wel meer voor cliënten willen zijn. Bijvoorbeeld als iemand behoeft heeft aan een praatje en ik eigenlijk gelijk door moet. Het mooie van Greunshiem is dat we hier een heel goed welzijnsteam hebben. Dat maakt echt verschil. Het is voor mij een hele geruststelling dat er veel activiteiten gehouden worden en dat bewoners ook individuele aandacht krijgen.

Nooit te oud om te leren

Mensen die niet happy zijn in hun werk gun ik ook dat ze elke dag graag naar hun werk gaan. En als ze thuiskomen energie hebben om nog andere dingen te doen. Ik ben hier met open armen ontvangen én ik kan hier mezelf zijn. Schroom dus niet om op latere leeftijd over te stappen naar de zorg, je ben nooit te oud om te leren! Stap gewoon eens binnen bij een locatie, mijn ervaring is dat dat heel goed uitpakt. Gun jezelf een plek waar je fijn kunt werken en waar je je goed voelt. En wat is er nou mooier dan werken met mensen?” 

Vacatures