Dementie

 • Persoonlijke begeleiding
 • Aanspreekpunt voor u en uw naasten
 • Gespecialiseerde kennis over dementie

Als u of uw naaste te maken krijgt met dementie heeft u vaak veel vragen en behoefte aan ondersteuning. U kunt hiervoor terecht bij een gespecialiseerd casemanager dementie. Hij of zij is een vaste contactpersoon voor mensen met dementie, maar ook voor familieleden, partners, mantelzorgers en andere betrokken zorgverleners. Onze casemanagers zijn verbonden aan het Netwerk Dementie Fryslân.

Wat is er nog meer mogelijk en waar kunt u terecht?

U staat er niet alleen voor want er zijn veel organisaties en zorgprofessionals die u kunnen ondersteunen.

Tips en adviezen

 • Dementielijn
  Wilt u persoonlijk iemand spreken over het omgaan met dementie? Dan kunt u bellen met de DementieLijn. De DementieLijn is elke dag bereikbaar tussen 9.00 en 23.00 uur op telefonnummer 0800 5088. Bellen is gratis.
   
 • Alzheimer Nederland
  Alzheimer Nederland is een Nederlandse stichting die zich inzet voor een beter leven met en een toekomst zónder dementie. Op de website vindt u allerlei informatie, adviezen en tips.
   
 • Dementie.nl
  Dementie.nl is er voor iedereen die te maken heeft met dementie. Of u nu mantelzorger bent of zelf dementie hebt. Op het platform krijgt u tips en informatie over leven met dementie. 

Ontmoeting en samenzijn

 • Alzheimecafé
  U bent van harte welkom in het Alzheimercafé: waar, meestal maandelijks, een bijeenkomst voor mensen met een vorm van dementie en hun naasten wordt georganiseerd. Telkens met een ander thema. Het is een ontmoetingsplek waar u tips en informatie over (omgaan met) dementie krijgt en vragen kunt stellen. Vind hier een Alzheimercafé bij u in de buurt. 
   
 • Jungheimercafé
  Het Jungheimercafé is een plek voor mantelzorgers van 'jonge' mensen met de diagnose dementie. Het is een plek waar herkenning en begrip centraal staan. Er zijn Jungheimercafe's in Drachten en Leeuwarden
   
 • Odensehuis
  Het Odensehuis is een informatie-, advies- en ontmoetingsplek voor mensen met (beginnende) dementie, mantelzorgers en hun familie en vrienden. Er is ruimte voor ontmoeting, ondersteuning, activiteiten en advies. In Fryslân zijn Odensehuizen in Drachten en BeetsterzwaagGorredijkBurgumLeeuwardenHeerenveenSneek en Bolsward.

Ondersteuning en zorg

 • Casemanager dementie
  Wanneer bij u of uw naaste een vorm van dementie vastgesteld is, komen er veel vragen op u af. U kunt bij de casemanager dementie terecht met al uw vragen over dementie, maar ook met uw vragen over wonen, zorg, relaties en een zinvolle invulling van de dag. De casemanager dementie is uw gesprekspartner. Hij of zij is de vaste contactpersoon voor u, uw naaste, familieleden en andere betrokken zorgverleners.
 • Dagbesteding
  Wanneer u zelfstandig thuis woont, kan het best lastig zijn om invulling aan uw dag te geven. Het dagcentrum biedt een prettige invulling van de dag, structuur en een stimulerend, afwisselend programma. Er werken deskundige zorgverleners, die bijgestaan worden door vrijwilligers. Lees meer.
   
 • Volledig Pakket Thuis 
  Volledig Pakket Thuis (VPT) is voor mensen die een indicatie hebben voor langdurige zorg, maar graag in hun eigen huis willen en kunnen blijven wonen. Met VPT geeft een klein team van medewerkers samen met u en uw netwerk invulling aan welzijn, ondersteuning, begeleiding en zorg. Passend bij uw behoeften en wensen. Lees meer.
   
 • Wonen met zorg
  Als het moment komt dat thuis wonen echt niet meer gaat, zijn er woonzorgcentra waar u kunt rekenen op een veilige en comfortabele woonomgeving. Meer informatie over Wonen met zorg bij KwadrantGroep.

Voor ondersteuning en zorg is een indicatie nodig. 

Heeft u nog vragen?

Bel 088 512 70 00 of mail ons

Sfeerimpressie