Houdings- en bewegingsgerichte zorg, een indringende en persoonlijke ervaring door je VR bril

Bij KwadrantGroep zijn we onlangs gestart met een zelf ontwikkelde virtuele reality training voor onze medewerkers. Het doel is om bij hen aandacht te behouden voor het dagelijks bewegen van de bewoners, in samenhang met houding, voeding en goed slapen. De training is een zeer indringende en persoonlijke ervaring voor de deelnemers. Het confronteert je met dilemma’s, onverwachte situaties en onmogelijke keuzes waar je in moet handelen, of niet.

Indringende en persoonlijke VR ervaring

De training houdings- en bewegingsgerichte zorg, in een virtuele omgeving, is ontwikkeld door KwadrantGroep in samenwerking met Dare Health Innovation en studio Maki. Zorgtechnologie en persoonsgerichte zorg zijn belangrijk speerpunten binnen onze organisatie.

Danjel Sijtsma is projectcoach en Linda Dekker projectleider: ‘Voor de training wordt gebruik gemaakt van een 360 graden film die met een VR bril volledig beleefd kan worden’, aldus Danjel. ‘Zo stap je in de huid van een zorgmedewerker en ga je een cliënt, meneer Jansma in dit geval, helpen met zijn dagelijkse handelingen’. Linda Dekker voegt toe: ‘Het is een zeer indringende en persoonlijke ervaring die echt iets met je doet. Je moet je verplaatsen in de rol van de verzorgende of verpleegkundige. Net alsof je er middenin zit. En zo ontdek je onmiddellijk welke gevolgen jouw dagelijkse keuzes hebben voor cliënten en jezelf.’

Persoonsgerichte zorg

‘Ons doel met deze training is dat we binnen KwadrantGroep nog bewuster de principes van persoonsgerichte houdings- en bewegingsgerichte zorg gaan hanteren’, aldus Linda Dekker. ‘Door deze aandacht verbetert bij de bewoners de kwaliteit van leven, omdat ze minder kans op of verergering van lichamelijke klachten hebben. Dan hebben we het over doorliggen, houdingsafwijkingen, hoge spierspanning en daarbij behorende pijn, ongemak en onbegrepen gedrag. Ons doel is dat de bewoner zich prettig voelt, uitgerust wakker wordt en een fijne dag heeft en daarbij zo zelfredzaam mogelijk is en blijft.’

Voor wie?

Danjel Sijtsma: ‘In eerste instantie zijn 125 betrokken medewerkers van KwadrantGroep uitgenodigd om deze training te volgen. Het is de bedoeling dat zij hun ervaringen in de organisatie verder verspreiden. Na deze groepen stellen we andere belangstellende medewerkers in staat om deel te nemen aan deze leuke training’. Een mooie bijkomstigheid is dat deze training op afstand kan worden gegeven en dus volledig coronaproof.

Bekijk hier onze trailer. https://youtu.be/43-e6W7USnU