Escaperoom: leren over persoonsgerichte zorg

In woonzorgcentrum Greunshiem in Leeuwarden wordt gebouwd aan een hele bijzondere escaperoom. Je kunt alleen ontsnappen als je ‘skills’ hebt voor persoonsgerichte zorg. Een bijzonder initiatief van KwadrantGroep en het Friesland College, samen met Jeffrey Meijer van JGM serious eXperiences.

Je via theorie leren over wat persoonsgerichte zorg is, maar dat moet anders kunnen dachten ze in het klantdomein ‘Wonen met zorg’ van KwadrantGroep. Het streven is op een inspirerende wijze kennis aan te bieden, die aansluit bij de praktijk. Zo ontstond het idee voor een escaperoom.   Jeffrey Meijer werd erbij betrokken omdat hij ervaring heeft met het bouwen van ‘serious games’, spellen die niet alleen leuk zijn, maar waar je ook iets van opsteekt. Leerlingen van het Friesland College helpen met het ontwikkelen van de spellen en de bouw.

Hoe maak je een escaperoom over persoonsgerichte zorg?
“We hebben heel veel collega’s van KwadrantGroep geïnterviewd over wat voor hen persoonsgerichte zorg is; zorgprofessionals, beleidsadviseurs, leidinggevenden en ook leden van cliëntenraden”, vertelt Jeffrey. ”Uit die gesprekken kwam een aantal vaardigheden naar voren die belangrijk zijn als je persoonsgerichte zorg wilt geven; goed kunnen luisteren en geduldig zijn, creatief zijn en op zoek gaan naar oplossingen én durven te doen. De theorie heb ik omgezet in een spel. Er is een verhaallijn bedacht en een aantal spellen. Eén ding kan ik alvast verklappen, in de escaperoom woont een hele oude man, meneer Zet. Hij is zo oud geworden omdat hij heel eigenwijs is én omdat hij persoonsgerichte zorg heeft gekregen.” 

Hoe werkt het als je in de escaperoom komt?
“Je speelt het spel als team. In de escaperoom kom je situaties tegen, je moet keuzes maken, op zoek gaan naar oplossingen, kritisch nadenken. Als je denkt en handelt vanuit persoonsgerichte zorg, dan lukt het om te ontsnappen. Na afloop ga je in gesprek met een begeleider over wat er binnen gebeurde, waarom je deed wat je deed. Daar leer je als persoon en als team heel veel van.” 

Klinkt goed! Wanneer mogen we?
“Het is de bedoeling dat de escaperoom in het najaar van dit jaar, coronaproof, geopend wordt. Greunshiem is de vaste plek, maar we kunnen de escaperoom ook verplaatsen naar andere locaties. Teams zijn welkom (teamuitje!), maar ook zorgstudenten van het Friesland College gaan er gebruik van maken.”