Campagne Zorg voor Energie: met elkaar energie en kosten besparen 

De zorgsector gebruikt veel energie. Dat past niet bij de gezamenlijke ambitie om duurzame zorg te leveren. Daarom gaan ruim 220 zorgaanbieders met 4.200 zorglocaties en zo’n 520.000 medewerkers in de campagneweek Zorg voor Energie (9 t/m 13 oktober) aan de slag om energieverspilling tegen te gaan en kosten te besparen. Ook KwadrantGroep doet mee. Bestuurders Jan Maarten Nuijens en Ester Kuiper zijn vlaggendrager namens de organisatie en moedigen de campagne aan. 

Draagvlak en betrokkenheid van alle medewerkers 
Onze zorgorganisatie werkt al aan het verduurzamen van gebouwen en het verminderen van de CO2-uitstoot. Om écht een verschil te kunnen maken is draagvlak en betrokkenheid van álle medewerkers in de organisatie van groot belang. Tijdens de campagneweek vragen wij onze medewerkers op een positieve en speelse manier om te letten op het energieverbruik in de organisatie. Met als doel een lagere energierekening. Dit doen wij én 220 andere zorgorganisaties in de campagneweek. 

Bespaartips voor op de werkvloer en thuis 
Met de campagne zetten wij de medewerkers aan tot verduurzaming op de werkvloer én zo mogelijk ook thuis. Het delen van kennis en ervaring over hoe eenvoudig bij te dragen, geeft al veel inzicht in groenere zorg. Dit gebeurt door middel van handige bespaartips voor op het werk en thuis. Terugdringen van verspilling, kijken naar hergebruik en bewustwording spelen hierin een belangrijke rol. 

Grootste impact op duurzaamheid 
Adriaan van Engelen, directeur van Milieu Platform Zorgsector, initiatiefnemer van de landelijke Zorg voor Energiecampagne, meldt: “Ons doel is dat alle zorgbestuurders en managers weten wat hun grootste impact op duurzaamheid is en wat de bijbehorende verduurzamingsmaatregelen zijn. Zorgmedewerkers kunnen op de werkvloer veel meer bijdragen dan ze zelf weten. Wij maken hen daar graag bewust van. Uiteindelijk moet de campagne bijdragen aan de bewustwording van het terugbrengen van het energieverbruik in de totale Nederlandse gezondheidszorg”, aldus een gemotiveerde Van Engelen. 

Lokale Energieteams 
Nely van der Sluis, programmamanager Energie bij KwadrantGroep, vertelt: ‘KwadrantGroep heeft energiebesparing hoog op de agenda staan. Sinds begin 2023 wordt op locatieniveau gewerkt aan energiebesparing; in sessies worden ideeën opgehaald bij medewerkers van de locaties. Vooral het laaghangende fruit wordt vervolgens direct opgepakt, denk aan het uitdoen van lichten en apparatuur en temperatuurbeheer. Andere maatregelen, bijvoorbeeld gebouwverbeteringen, worden gepland. 

Omdat gedrag van medewerkers een belangrijk component is om energiebesparing te realiseren, doet KwadrantGroep graag mee aan de landelijke campagne. Op verschillende momenten en plekken worden medewerkers geconfronteerd met het campagnekarakter Sparky, die hen inspireert met tips om energieslim en -zuinig te zijn. Ook handig voor thuis!’ 

Afbeelding
Zorg voor energie