Zelfstandig en ondernemend

Ervaringsverhaal

Akke Brinkman groeide op in Buitenpost, als vierde kind in een gezin van zes jongens en twee meisjes. Haar hele jeugd bracht ze door op de boerderij. Hoewel ze er een fijne tijd had, wilde ze toch graag op eigen benen staan. “Ik wilde weg uit de keuken bij mijn moeder, ik wilde zelfstandig zijn”, vertelt Akke.

Dat Akke zelfstandig en ondernemend was, blijkt wel uit het feit dat ze veel verschillende banen heeft gehad. “Ik heb gewerkt als doktersassistente in het Diaconessenhuis, op een revalidatieafdeling, maar ik ben ook drie jaar onderwijzeres in handwerken geweest. Ik heb altijd een brede interesse gehad en vond het leuk om cursussen te volgen, zoals bijvoorbeeld een cursus theologie.”

'Het dorp'
Mooie herinneringen bewaart ze ook aan de tijd dat ze in de jaren zestig werkzaam was in ‘Het Dorp’ in Arnhem. De eerste woongemeenschap in Nederland voor mensen met een beperking. Deze woongemeenschap werd gerealiseerd dankzij de grote televisie-inzamelingsactie ‘Open het Dorp’, gepresenteerd door Mies Bouwman. Vervolgens haalde Akke Brinkman eind jaren zeventig haar diploma als ziekenverzorgster. Op de foto is ze, helemaal links, te zien tijdens de diplomering met andere geslaagde collega’s.

Veel van de wereld gezien
Naast werken was er ook tijd voor reizen en heeft Akke veel van de wereld gezien. “Ik maakte reizen met de plattelandsjongeren, ben alleen op reis naar IJsland geweest, met een zus naar Canada en ik heb samen met mijn schoonzus en haar collega twee maanden door Australië gereisd”. Vorig jaar ging ze met een Rijnreis naar Keulen en als de gezondheid het toelaat, gaat ze ook dit jaar weer op vakantie. Naar Denemarken met haar oudere zus. Naast reizen heeft Akke ook andere hobby’s. “Ik ga graag naar de bibliotheek, want ik houd veel van boeken en tijdschriften lezen.” Sinds twee jaar is ze weer terug ‘op het oude nest’ in Buitenpost, na veertig jaar in Sneek te hebben gewoond. “Ik ben blij dat ik weer in Buitenpost woon, dichtbij mijn familie.” Alhoewel ze de jaarlijkse Sneekweek altijd heel gezellig vond, zegt ze met een knipoog.

Akke Brinkman († 22-04-2022) woonde in Buitenpost