Rennen, springen, vliegen, duiken en oeps…. VALLEN!

Ervaringsverhaal

Elke vijf minuten belandt er een 65-plusser op de eerste hulp na een val. Naast schrik, pijn en ongemak heeft de val vaak ook gevolgen voor de zelfredzaamheid. Rennen, springen, vliegen, duiken, vallen en weer opstaan, zingt Herman van Veen. Vallen voorkomen is nog beter. 

En dat kan, zegt Sjoerdje Kootstra. Zij is beweegcoach in de gemeente Tytsjerksteradiel en coördinator Welzijn in woonzorgcentrum Berchhiem in Burgum. “Ouderen lopen meer risico om te vallen. Dat komt bijvoorbeeld door minder spierkracht, slechtziendheid en door veroudering van het brein. In mijn cursussen valpreventie leer ik mensen hoe ze vallen zoveel mogelijk kunnen voorkomen én wat ze kunnen doen als ze toch vallen.”

Oefeningen en bewegen
De kans kleiner maken om te vallen begint met gezond en eiwitrijk eten, oefeningen doen om krachtige spieren te houden en door te blijven bewegen. “Veel valincidenten gebeuren thuis, dus let ook op kleedjes en snoeren die op de vloer liggen”, adviseert Sjoerdje. “Tijdens de cursussen valpreventie bekijken we wat mensen thuis kunnen aanpassen en er is een beweegles. Op een leuke manier geef ik spieroefeningen die mensen ook thuis kunnen doen. Samen plezier hebben staat voorop, maar ik weet zeker dat het ook iets oplevert. De deelnemers bewegen makkelijker en voelen zich zekerder. Hoe oud je ook bent, bewegen en oefeningen doen hebben áltijd een positief effect.”

Wat kunt u doen om vallen zoveel mogelijk te voorkomen?

 1. Blijf actief
  Train uw evenwicht en behoud of verbeter uw spierkracht, bijvoorbeeld door te wandelen, de trap te nemen en door oefeningen te doen

   
 2. Maak het huis veilig
  Denk aan goede verlichting, een veilige trap, beugels in wc en douche én antislip materiaal
 1. Laat uw medicijnen controleren
  Van sommige medicijnen wordt u duizelig of slaperig. Overleg elk jaar uw medicijngebruik met huisarts of apotheek

   
 2. Laat uw ogen en gehoor controleren
  Goed zicht is belangrijk voor een goede balans. Laat uw ogen regelmatig controleren en laat checken of de sterkte van uw bril nog goed is. Laat ook uw gehoor testen

   
 3. Draag passende schoenen
  Met stevige en goed passende schoenen met voldoende profiel en een lage hak, glijdt u minder snel uit

   
 4. Eet gezond
  Gezond eten helpt uw spieren en botten op kracht te houden. Eet daarom voldoende eiwitten, vitamines en mineralen