Op pad met logopediste Mirjam

Ervaringsverhaal

Veel afwisseling, de band die ze opbouwt met cliënten en de samenwerking met andere collega’s. Zomaar een aantal redenen waarom Mirjam van der Pol zo graag als logopediste bij KwadrantGroep werkt. En elke dag is anders!

Vandaag start ze met een cliënt in haar behandelkamer in Greunshiem. Hij heeft de ziekte van Parkinson en oefent daarom met Mirjam zijn stem. Omdat hij last heeft van onwillekeurige bewegingen van het bovenlichaam werkt staand oefenen het beste.

'Het is mooi om verbetering te zien'
Mirjam gaat daarna op pad en brengt een huisbezoek aan iemand die een beroerte heeft gehad en daardoor moeite heeft met praten. “Ik heb hem geholpen met spraakoefeningen, soms voor de spiegel. Als je vergelijkt hoe het in het begin was en nu, dan is het heel mooi om de verbetering te zien.” Doordat Mirjam een aantal maanden betrokken is bij deze cliënt, bouwt ze ook echt een band op. “Je merkt dat, wanneer je iets van jezelf geeft je dit ook terugkrijgt. Die verbinding met mensen en de positieve uitwerking die dat heeft op de behandeling, daar haal ik veel voldoening uit.”

Daarna bezoekt Mirjam een cliënt die sinds kort praat met een stemprothese. Met Mirjam oefent hij de nieuwe manier van spreken. “Meneer heeft de neiging om met teveel druk en teveel volume te spreken wat spanning geeft en erg vermoeiend is. Door de hand op de buik te leggen voelt hij de beweging van het middenrif tijdens het ademen en kan zo meer ontspannen spreken als hij met zijn vinger de knop indrukt.”  

Aan het eind van de ochtend bezoeken we De Hofwijck, waar Mirjam een mevrouw behandelt voor slikproblemen. In overleg met mevrouw en haar echtgenoot besluit Mirjam om verdikkingsmiddel toe te voegen aan dranken. Zo krijgen de slikspieren meer grip op het drinken en verloopt het slikken veilig. Het is belangrijk dat ook het betrokken zorgteam van deze afspraak op de hoogte is.

'Hoe mooi is het om van betekenis te kunnen zijn' 

Na deze veelzijdige ochtend wacht Mirjam nog een middag met diverse afspraken. “Zo leuk de oudere mens, ze hebben elke een eigen verhaal. En hoe mooi is het als je voor hen van betekenis kunt zijn. De complexe problematiek vind ik een uitdaging. Daarbij is geen cliënt hetzelfde en is het altijd weer een puzzel, hoe raak je de juiste snaar. Mijn werk blijft me dagelijks boeien. En kan ik niet zonder de samenwerking met collega’s van KwadrantGroep Behandelteam, zoals de diëtist of fysiotherapeut. Er is veel kennis in huis en we mogen met recht spreken van expertise in de ouderenzorg!”

Afbeelding
Logopediste Mirjam van der Pol