Wij gebruiken cookies op deze website.

Lees onze privacyverklaring

Mijn laatste rijksdaalders

Ervaringsverhaal

 Na een vervelende periode door geldzorgen vond hij zijn plekje. De 69-jarige Willem Bos woont sinds één jaar in een 55+ flat in Drachten.

Willem Bos, een Feyenoordsupporter met een onvervalste Rotterdamse tongval. Hij werkte op de drukkerij van het Algemeen Dagblad. “Mooi werk”, vertelt Willem. “700.000 kranten per dag drukten we daar.” Na een echtscheiding belandde hij in Fryslân. “Ik was hier nog nooit geweest en kende de taal niet. Maar het bevalt prima.”

Rijk worden
“Al lang wilde ik rijk worden. Op de foto tel ik gespaarde rijksdaalders. Dat schoot echter niet op. Daarom kocht ik voor tweeënhalve ton aan aandelen. Twee dagen later vlogen de vliegtuigen in de Twin Towers (11 september 2001). Mijn aandelen waren op slag niks meer waard. Ik had die aandelen aangeschaft met geleend geld. Het doel was om snel rijk te worden, maar ik werd snel arm. De bank wilde centen zien. Terugkijkend had ik er nooit aan moeten beginnen. Ik ben in mooie praatjes getrapt. En voor ik het wist stond er een deurwaarder voor mijn deur, die breken je. En elke keer weer extra kosten erbij.”

Vrij van schulden
Willem probeerde het eerst zelf op te lossen. Uiteindelijk ging hij naar de gemeente voor hulp. “De Kredietbank betaalde de schuld en ik kreeg een zakcentje: 30 euro per week. Na vijf jaar afbetalen kreeg ik een schuldenvrijverklaring van de Rechtbank. Ik ben nu zo’n vijf jaar van die schuld af. Dat geeft heel veel rust. Ik ben er ook sterker van geworden, geef niks teveel uit en controleer mijn bankafschriften regelmatig. Sparen lukt zelfs.”

Optimistisch
“Ik ben een optimist, tot in de kist. Twee dagen in de week ga ik naar het Odensehuis Dirk Baron, een ontmoetingsplek voor mensen met beginnende dementie. Niets moet, alles mag en het maakt mijn hoofd leeg. Hier in de flat help ik mijn buren met mobieltjes of andere digitale apparaten. Tot slot geef ik alle mensen de tip om tijdig hulp te zoeken als ze in de problemen komen. Blijft niet achter de geraniums zitten.”

Willem Bos woont in Drachten