Houvast door begeleiding

Ervaringsverhaal

Een herseninfarct zette het leven van Marga Ollefers volledig op z’n kop. Ze heeft er onzichtbare, maar blijvende gevolgen aan overgehouden. Met een vaste structuur en veel hulp lukt het Marga om zelfstandig te wonen en een goed leven te hebben.

‘Mijn hoofd is voor zichzelf begonnen’. Zo begint het gedicht dat Marga Ollefers over haar situatie heeft geschreven. Dingen op papier zetten, dat helpt. Want haar leven met niet aangeboren hersenletsel ziet er heel anders uit dan voorheen. “Ik kan slecht twee dingen tegelijk en ben gauw afgeleid. Verder ben ik heel snel moe in mijn hoofd, angstig en ik ben ook niet meer zo flexibel. Even vlug iets anders doen, dat zit er vaak niet in.”

Hulp en ondersteuning
Gelukkig krijgt Marga veel hulp. Er is een vrijwilliger die uitstapjes met haar maakt, de thuiszorg komt dagelijks langs voor de medicijnen en elke week komt er een huishoudelijke hulp om het huis schoon te houden. Én Grytsje van Veen komt wekelijks twee uur. Grytsje is woonbegeleider psychiatrie bij KwadrantGroep Begeleiding en ondersteunt Marga waar ze maar kan.

“We zitten vaak eerst een uur te praten”, zegt Grytsje. “Marga vertelt wat ze kwijt wil en waar ze mee zit. Ik pak de punten eruit die belangrijk zijn en waar we iets mee moeten. Marga kan soms erg met dingen zitten en als we het er dan over hebben, blijkt het wel mee te vallen. Dan is ze gerustgesteld. Het tweede uur zitten we aan tafel en vullen we de agenda voor de komende week in. Marga doet zelf haar boodschappen. We maken een lijstje en zetten in de agenda wanneer ze naar de winkel gaat. Ook bespreken we samen de financiën en nemen we de mail door.” 

Grytsje geeft mij houvast
Dat Grytsje komt betekent veel voor Marga. “Het geeft mij houvast. Ik vind het heel belangrijk om zelfstandig te leven, maar ik ben snel in paniek als er iets is. Dat is niet makkelijk. Ik mag Grytsje ook tussendoor een berichtje sturen of even bellen.” Grytsje vult aan: “Dan bespreken we wat er aan de hand is en vaak is dat voldoende om het nare gevoel weg te halen. Humor is belangrijk, dus dan zeg ik ‘gooi het maar achter de bank’.”

Dat mensen niet aan haar kunnen zien dat dingen bij haar anders werken, vindt Marga lastig. Door haar verhaal te doen, hoopt ze op meer begrip. “Ik heb alles op een rijtje, maar de volgorde is anders. Gesprekken kosten veel energie en er zijn snel teveel prikkels. Als Grytsje bij een gesprek is, bijvoorbeeld als het gaat om mijn indicatie, dan kan zij uitleggen wat ik bedoel.”

Als woonbegeleider psychiatrie komt Grytsje van Veen bij verschillende mensen thuis. Het doel van haar ondersteuning is iemand zelfstandig te kunnen laten wonen. “En ook de vertaalslag maken naar andere disciplines, zoals bijvoorbeeld de thuiszorg en de huishoudelijke hulp. Daar heb ik regelmatig overleg mee. Dat bespreken we eerst samen, de regie ligt altijd bij Marga.”

Meer informatie over begeleiding van KwadrantGroep?
Kijk op www.kwadrantgroep.nl/diensten/begeleiding of bel met het Klant Advies Centrum van KwadrantGroep via 088 – 512 70 00.