Slim en anders leren bij KwadrantGroep met Escaperoom en Virtual Reality

Deze week vindt de Slimme Zorg Estafette in regio Noord (20-24 februari) plaats. De Slimme Zorg Estafette (SZE) wordt georganiseerd van 6 februari t/m 3 maart 2023, in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn & Sport (VWS). Tijdens de SZE staat innovatie in zorg, welzijn en preventie centraal. Elke week is er een regio aan zet, waarna het stokje wordt doorgegeven aan de volgende regio.

Zorgorganisaties kunnen zelf een activiteit organiseren en medewerkers zijn welkom om de activiteiten, fysiek of digitaal, bij te wonen. KwadrantGroep is één van de deelnemende organisaties en heeft gekozen voor het thema: 'Slim en Anders leren bij KwadrantGroep'.

Ervaringsgericht en samen leren

Wendy Keizer, adviseur Leren en Ontwikkelen bij KwadrantGroep, vertelt hoe daar binnen de organisatie invulling aan wordt gegeven: ‘Anders leren betekent anders dan de traditionele manier van leren, waarbij medewerkers in een klaslokaal zitten en een docent kennis overdraagt en vaardigheden aanleert. Nieuwe leervormen en technologie spelen een belangrijke rol. Er wordt steeds meer ervaringsgericht geleerd: vanuit de praktijksituatie of een nagebootste situatie. En we leren vooral samen, van en met elkaar.’

Persoonsgerichte zorg leren in de escaperoom

KwadrantGroep biedt persoonsgerichte zorg aan haar bewoners en cliënten, waarbij rekening wordt gehouden met hun persoonlijke behoeften, wensen en voorkeuren. Om zorgmedewerkers te trainen op de benodigde vaardigheden om persoonsgerichte zorg te bieden, heeft KwadrantGroep serious gaming als leerinstrument ingezet. In een escaperoom worden medewerkers uitgedaagd persoonsgericht te denken en werken en ervaren zij de impact.

Daarnaast zet KwadrantGroep steeds vaker Virtual Reality in als leerinstrument. VR maakt het mogelijk om situaties te ervaren, je staat letterlijk middenin een situatie. Daardoor is het erg praktijkgericht. Zo is een VR-training Houdings- en Bewegingsgerichte Zorg ontwikkeld waarbij de zorgmedewerker, door de bril op te zetten, in de kamer van een cliënt aanwezig is. Er wordt een scenario doorlopen, het verloop wordt bepaald door de keuzes die de medewerker maakt. Aan het eind wordt de impact van het handelen van de medewerker op de gezondheid van de cliënt duidelijk.

Doel van de Slimme Zorg Estafette is dat zorgorganisaties van elkaar kunnen leren, elkaar inspireren en samen de zorg transformeren. KwadrantGroep deelt zijn visie op en ervaring met Leren en Ontwikkelen door een filmpje beschikbaar te stellen aan andere organisaties over de VR training en de Escaperoom:

Afbeelding
Slim en anders leren met Virtual Reality

 

Daarnaast vindt woensdag 22 februari een bijeenkomst plaats in woonzorgcentrum Greunshiem in Leeuwarden. Hier kunnen andere zorgorganisaties de escaperoom en de VR training zelf ervaren.