Met Volledig Pakket Thuis langer thuis wonen

In de zomer van 2020 is besloten om binnen KwadrantGroep een pilot te gaan draaien met een nieuw product: Volledig Pakket Thuis. VPT is een aanvulling op het productenportfolio van KwadrantGroep binnen het klantdomein Zorg Thuis en is bedoeld voor mensen die een indicatie hebben voor langdurige zorg (Wlz) maar nog geen opnamewens hebben. Cliënten ontvangen met VPT de meest passende zorg en ondersteuning thuis waardoor ze langer in hun eigen huis kunnen blijven wonen. Een klein team van medewerkers geeft samen met de cliënt en zijn/haar netwerk invulling aan welzijn, ondersteuning, begeleiding en zorg.

Persoonsgerichte zorg en oprechte aandacht zijn de basis van het denken en doen van KwadrantGroep. VPT sluit hier naadloos op aan. We kijken goed naar wat de cliënt nodig heeft om prettig en veilig thuis te kunnen wonen. Dat is maatwerk en verschilt per cliënt, we geven samen structuur en invulling aan de dag.

Succesvolle pilot

Doel van de pilot was op kleine schaal starten met het nieuwe product, zodat alle benodigde processen en voorwaarden binnen KwadrantGroep konden worden ontwikkeld en ingericht. De pilot heeft plaatsgevonden in Smallingerland van eind november 2020 tot en met maart 2021,15 cliënten hebben gebruik gemaakt van VPT.

De pilot is een succes. Cliënten ervaren meer tijd en aandacht doordat medewerkers langer bij hen thuis zijn en er nu ook ruimte is voor welzijnsactiviteiten. Ook medewerkers in het VPT-team vinden dat ze een hogere kwaliteit van zorg en ondersteuning kunnen bieden aan cliënten. Dit komt het werkplezier ten goede.

VPT in het najaar breder verkrijgbaar

Dankzij de succesvolle pilot gaat KwadrantGroep vanaf dit najaar VPT ook in andere delen van het werkgebied aanbieden, nl. in Opsterland, Achtkarspelen, Tytsjerksteradiel-West, Tytsjerksteradiel-Oost en Leeuwarden. De werving van de teams is inmiddels gestart, er staan vacatures uit voor 24 cliëntondersteuners (Helpende plus, niveau 2) en 8 cliëntcoaches (Verzorgende IG, niveau 3). Dit wordt deels ingevuld met opleidingsplekken tot Helpende plus binnen KwadrantGroep Huishoudelijke Hulp.

 

'De dagen hebben veel meer inhoud'

Een cliënt van KwadrantGroep kreeg voorheen meerdere momenten hulp op een dag. Het VPT team is nu dagelijks een paar uur achtereen bij hem thuis. ’s Ochtends helpt iemand hem uit bed, doen ze het huishouden, een spelletje en lunchen ze samen. En ’s avonds komt er nog iemand voor de medicatie en drinken ze een kop koffie met elkaar.

“Ik had een hekel aan het gevoel dat alles voor me werd bepaald”, vertelt hij, “maar het VPT team betrekt me juist overal bij. De dagen hebben nu veel meer inhoud en zijn zomaar weer om. Ik ben er heel blij mee.”

Zijn dochter is ook erg tevreden. “Mijn vader is ondanks zijn dementie weer een stuk actiever en zit weer op de praatstoel. Hij is helemaal opgeleefd. Mijn broer, zus en ik hebben hierdoor ook meer rust. Het scheelt heel veel zorgen.’’