‘Een rijk leven’- uitgave KwadrantGroep Wereld Alzheimer Dag

Het thema van Wereld Alzheimer Dag 2021 is ‘De vele gezichten van dementie’. KwadrantGroep heeft dit thema aangegrepen om 22 bewoners en cliënten aan de hand van een foto van vroeger naar hun levensverhaal te vragen. De interviews én portretfoto’s zijn gebundeld in de uitgave ‘Een rijk leven’. Deze uitgave is op Wereld Alzheimer Dag 21 september 2021 door Ester Kuiper van de Raad van Bestuur van KwadrantGroep aangeboden aan Sieta Miedema, voorzitter van Alzheimer Nederland, afdeling Fryslân.

Ieder mens heeft zijn of haar eigen verhaal. Ook mensen met dementie. Het is belangrijk om dat levensverhaal te kennen. Want je kunt mensen met dementie pas écht goed begrijpen en ondersteunen, als je weet wat voor hem of haar belangrijk is. Waar iemand vroeger over droomde en waar iemand trots op is. “Elk verhaal in deze uitgave is anders”, zegt Ester Kuiper van KwadrantGroep. “Deze mensen hebben een schat aan verhalen en ervaringen. Dat geldt voor alle ouderen en mensen met dementie. Het enige wat je hoeft te doen is er naar te vragen.” Ook Sieta Miedema benadrukt het belang van weten wat iemands levensverhaal is. “Mensen met dementie willen serieus genomen worden en zich verbonden voelen.”

Aansluiten bij het levensverhaal
In ‘Een rijk leven’ komen ook vier zorgprofessionals van KwadrantGroep aan het woord. Zij vertellen over hun ervaringen en over hoe zij het verschil kunnen maken door aan te sluiten bij het levensverhaal van de cliënt.

Alle cliënten, vrijwilligers en medewerkers van KwadrantGroep krijgen de uitgave thuisgestuurd. De cliënten die geïnterviewd zijn wonen in Menaam, Dronryp, Feanwâlden, Surhuisterveen, Buitenpost, Kootstertille, Leeuwarden, Hurdegaryp, Gytsjerk, De Westereen, Oudwoude, Burgum en Drachten.

Volgend jaar tentoonstelling
De tentoonstellingen van foto’s uit ‘Een rijk leven’ in locaties van KwadrantGroep zijn vanwege de coronamaatregelen die nog gelden in onze locaties uitgesteld naar begin volgend jaar. 

Klik hier om de volledige uitgave te lezen>>