Collega publiceert over belang van bewegen bij ziekte van Parkinson

Als een sportman in hart en nieren de ziekte van Parkinson krijgt, dan stort zijn wereld in. Dat gebeurde meer dan 25 jaar geleden bij Tjeerd Nijman uit Leeuwarden ook. Niet lang, want als sportman had hij ook geleerd om door te zetten. En dus bleef hij lopen en fietsen.

De ziekte had een tijdje geleden tot gevolg dat hij regelmatig zijn evenwicht verloor en vaak viel. Toen kwam geriatrie fysiotherapeut Berber Koelmans van KwadrantGroep Behandelteam in beeld. “Bewegen is het beste medicijn om balans en loopproblemen te trainen bij de ziekte van Parkinson. Ik probeer bij elke cliënt te onderzoeken wat voor hem of haar de kwaliteit van leven zou kunnen verbeteren. Bij Tjeerd Nijman was dat op een veilige manier kunnen blijven lopen. We hebben een speciale rollator aangevraagd en in overleg met de neuroloog zijn we fanatiek gaan trainen op de atletiekbaan.” 

Belangrijk om in beweging te blijven 
Over haar ervaringen met Tjeerd Nijman heeft Berber onlangs gepubliceerd in een gerenommeerd wetenschappelijk tijdschrift. Ze beschrijft hoe belangrijk het voor mensen met de ziekte van Parkinson is om in beweging te blijven en wat het belang van een gezonde leefstijl is op de ziekte. Geen mens is hetzelfde en dus is ook gepersonaliseerde zorg belangrijk om eventuele barrières hierin het hoofd te bieden. In het geval van Tjeerd Nijman heeft de aandacht die Berber voor hem had ervoor gezorgd dat hij zich langer zelf kan redden en kan doen wat voor hem belangrijk is. 

App die zorgbehoefte voor (kwetsbare) ouderen in kaart brengt  
Voor Berber is deze ‘casus’ ook bijzonder, want het brengt haar een stap verder in haar promotie onderzoek wat zij doet bij FAITH Research, waar KwadrantGroep bij aangesloten is. “Toen ik met Tjeerd Nijman dit traject inging had ik nooit gedacht wat de impact ervan zou kunnen zijn. Zowel voor hem als voor mij. Voor mijn promotie houd ik mij bezig met het vertalen en  valideren van een app die de Wereldgezondheidsorganisatie (World Health Organization, WHO) heeft ontwikkeld voor het in kaart brengen van intrinsieke capaciteit en het functionele vermogen van ouderen. Ook daarbij gaat het om uiteindelijk beter en gemakkelijker zorg op maat te kunnen leveren als zorgprofessional. Hopelijk blijkt de app hier een mooie tool voor.” 

Lees meer en bekijk ook videobeelden van Berber Koelmans en Tjeerd Nijman>>

De foto is gemaakt in de zomer van 2019 op de atletiekbaan in Leeuwarden.