Burgemeester Brouwer aan de slag als huishoudelijke hulp

Burgemeester Oebele Brouwer van de gemeente Achtkarspelen kwam vrijdagochtend 23 juli de handen uit de mouwen steken bij KwadrantGroep Huishoudelijke Hulp. Tijdens het zomerreces van de gemeenteraad en het college van B&W heeft hij meer tijd om de gemeente in te gaan. Daarom heeft Brouwer zich aangeboden om bij verschillende organisaties mee te werken.

KwadrantGroep Huishoudelijke Hulp maakte dankbaar gebruik van dit mooie aanbod. ‘In de zomervakantie is onze planning altijd een uitdaging dus een paar extra handen kunnen we goed gebruiken. Want we willen onze cliënten ook in de zomer graag de ondersteuning bieden die ze altijd van ons krijgen,’ vertelt leidinggevende Judith Dijkstra van KwadrantGroep Huishoudelijke Hulp.

Mevrouw Lettinga-Aikema uit Surhuisterveen was de gelukkige cliënt waar de burgemeester kwam helpen in de huishouding. Alhoewel ze niet bepaald zenuwachtig werd van de nieuwe hulp: ‘het is maar een gewone man.’ Ook vaste hulp Akkie was aanwezig, samen hebben ze het werk verdeeld. De burgemeester heeft onder andere afgewassen en de hele woning stof gezogen. Mevrouw Lettinga had zelfs nog praktische tips voor de burgemeester tijdens het afwassen.

Natuurlijk was er ook tijd voor koffie met gebak en een praatje. Mevrouw vertelt over de afgelopen heftige periode waarin ze haar man verloor door het coronavirus en zelf ook ziek is geweest. ‘Ik moet nu weer een nieuwe invulling aan mijn leven geven. Voor mij is het daarbij erg belangrijk dat mijn huis schoon is. Voor het werk dat ik zelf niet meer kan doen, komt de hulp op vrijdagochtend.’

Burgemeester Brouwer vertelt dat hij vakantiewerk doet om zo nog beter te weten wat er speelt in zijn gemeente. ‘Dan hoor je bijzondere verhalen zoals die van mevrouw Lettinga. Ik zie daar een parallel met het werk van de huishoudelijke hulp. Naast de ondersteuning in het huishouden zijn zij de ogen en oren bij cliënten thuis en kunnen ze inschatten hoe het écht met iemand gaat. Een belangrijke rol!’