Team Thuiszorgtechnologie viert zilveren jubileum

Team Thuiszorgtechnologie van de Antonius Zorggroep en KwadrantGroep bestaat deze maand 25 jaar. De afgelopen kwart eeuw stond bol van de technische ontwikkelingen, maar de essentie van het werk bleef onveranderd. ‘We bieden gespecialiseerde zorg bij cliënten thuis, hun persoonlijke wensen staan centraal’, verzekeren Karen de Kruif en Rina Tol, verpleegkundigen van Team Thuiszorgtechnologie.

De zeventien verpleegkundigen zijn gespecialiseerd in medisch-technische zorg thuis. Van sondevoeding en infuusbehandelingen (vocht, voeding en medicatie) tot pijnbestrijding en palliatieve zorg. Dankzij Team Thuiszorgtechnologie kunnen cliënten na een ziekenhuisopname vaak eerder naar huis. Soms kan zelfs een ziekenhuisopname worden voorkomen.

Twee locaties
Team Thuiszorgtechnologie biedt 24/7 zorg aan volwassenen én kinderen. De verpleegkundigen bezoeken alle uithoeken van onze provincie. Om de afstand tot hun cliënten te beperken, heeft het team twee uitvalsbases: Drachten (De Friese Wouden) en Sneek (Thuiszorg Zuidwest Friesland). Zo nodig reiken ze elkaar de helpende hand. ‘We vormen één team met twee locaties’, benadrukt Anneke Kiewiet, regiomanager Heerenveen, Opsterland en Weststellingwerf.

Ontwikkelingen
Karen en Rina zijn sinds de start betrokken bij Team Thuiszorgtechnologie. In het eerste jaar hadden vier verpleegkundigen samen zo’n vijftig cliënten onder hun hoede; inmiddels is dat een veelvoud. Ook de behandelmogelijkheden zijn de afgelopen kwart eeuw fors uitgebreid. Vroeger bleven patiënten gedurende de sondevoeding in het ziekenhuis, tegenwoordig kan dat gewoon thuis. Ook patiënten met afweerproblemen krijgen hun immunoglobuline ‘gewoon’ thuis toegediend. Zo blijft hen een belastend bezoek aan het ziekenhuis bespaard, schetst de regiomanager. Zij verwacht in de toekomst een verdere verplaatsing van ziekenhuizenzorg naar de thuissituatie. ‘De opnameduur in het ziekenhuis neemt verder af terwijl de innovatieve ontwikkelingen doorgaan. Er komen steeds meer mogelijkheden om cliënten thuis de juiste zorg te bieden.’

Veel voldoening
Op deze manier geeft Team Thuiszorgtechnologie invulling aan de gezamenlijke ambitie van de Antonius Zorggroep en KwadrantGroep: cliënten dichtbij huis de beste zorg bieden. ‘Mensen gedijen immers het beste in hun vertrouwde omgeving’, benadrukt Anneke.

Verder is Team Thuiszorgtechnologie nauw betrokken bij de zorg in de laatste levensfase, bijvoorbeeld door het toedienen van pijnmedicatie. ‘Wij dragen bij aan een menswaardig afscheid en dat geeft ons veel voldoening', verzekeren Karen en Rina.

Feestje uitgesteld
Vanwege COVID-19 kon Team Thuiszorgtechnologie het zilveren jubileum niet uitbundig vieren. De verpleegkundigen hopen later dit jaar op een feestelijke herkansing.

(Foto: Sjouke Hoeksema)