Wij maken gebruik van cookies op deze website. Lees ons privacybeleid.

Tien ouderenzorgteams winnen startpakket huisdierproject

30 september 2016

Goed nieuws voor dierenliefhebbers bij tien woonzorgcentra van de KwadrantGroep (Palet, De Friese Wouden en Pasana): hun zorgteams winnen op Dierendag een startpakket om op hun locatie een huisdierproject mee op te zetten.

Zorgteams konden hun plannen indienen om contact met dieren voor bewoners mogelijk te maken. De meest aansprekende of realistische plannen worden op Dierendag, dinsdag 4 oktober, beloond met een bonnenpakket t.w.v. 250 euro. Hiermee kunnen de teams huisdieren of voer kopen, maar bijvoorbeeld ook vervoer regelen naar een kinderboerderij of een kattencafé. Het effect van verschillende contactvormen met dieren op het welzijn van mensen met dementie wordt onderzocht in de Proeftuin Dementie Friesland. Het welzijn van de dieren wordt geborgd door samen te werken met dierentrainers en verzorgers en door de zorgteams goed te begeleiden.

Uitreiking pakketten
De uitreiking vindt plaats tijdens eenthemamiddag rond huisdieren in de ouderenzorg. Wethouder van gemeente Leeuwarden, Andries Ekhart, zal de startpakketten uitreiken.

Wanneer:     Dinsdag 4 oktober 15.00 – 17.00 uur

Waar:           Kinderboerderij, Jeugdweg 3, Leeuwarden

Hulp van studenten Dierverzorging
Tijdens de themamiddag worden tips gegeven over het opzetten van huisdierprojecten, zoals een gasthondenproject, een poezenkamer of een leasekanarie. Thema’s als hygiëne en veiligheid komen aan de orde. Ook na de bijeenkomst kunnen alle deelnemers rekenen op begeleiding vanuit het adviesteam Zorgdieren van de KwadrantGroep. Bij de themamiddag zijn studenten Dierverzorging van het Nordwin College aanwezig om de winnende teams verder van advies te voorzien. De studenten zijn tot februari 2017 een dag per week beschikbaar om te helpen bij het realiseren van de verschillende plannen.

Winnende ideeën
Onder de winnaars is het zorgteam van Huiskamer ’t Fean in t Suyderhuys, dat schreef: ‘Wij zien bewoners opleven als er iemand met een huisdier op bezoek komt. Even een balletje rollen of tegen het dier praten, het maakt ze actiever. Wat zou het leuk zijn als wij ons eigen huisdier kregen.’ MFC Ludingawaard in Leeuwarden zet de bonnen graag in om bezoekjes aan pony’s in de buurt mogelijk te maken. ‘Ook zou het interessant zijn om bijvoorbeeld reptielen op bezoek te krijgen. Hiervan onderzoeken we graag de kosten en de mogelijkheden’, schrijft het zorgteam. Met de startpakketten zijn de tien winnende plannen goed of ten minste gedeeltelijk te realiseren.

« Terug naar overzicht