Wij maken gebruik van cookies op deze website. Lees ons privacybeleid.

Slotconcert ‘Jong en Oud-koor’ Buitenpost

12 juli 2016

 ‘Volgend jaar weer?’
‘Jaaaaaa….’ roepen de kinderen.

Maandag 11 juli vond de feestelijke afsluiting plaats van een bijzondere proef: een intergenerationeel koor van mensen met dementie en kinderen van Basisschool De Lichtbron uit Buitenpost.

Zeven maandagen zong groep 5/6 (8-10 jaar) met cliënten van dagverzorging Herbranda van De Friese Wouden (onderdeel van de KwadrantGroep). Van het eigentijdse ‘Ik neem je mee’ en een heuse ‘dab’ tot de oer-Hollandse meezinger ‘Daar in dat kleine café aan de haven’, alles werd even enthousiast meegedaan door beide partijen.

Natuurlijk mochten de kinderen én de ouderen gisteren publiek uitnodigen. Ouders, verzorgenden, kids en bewoners, iedereen genoot zichtbaar. De bijna tastbare verbinding tussen jong en oud in dit bijzondere koor maakte de kracht van een intergenerationeel project zonder woorden duidelijk. Ook Gerda Postma, wethouder van de gemeente Achtkarspelen en regiomanager Aafke Kamminga van De Friese Wouden waren onder de indruk.

Het concept voor het ‘Jong en Oud-koor’ is ontwikkeld door Care & Culture. Deze landelijke organisatie leidt de koren met een professionele koordirigente. Bij mensen met (beginnende) dementie weet muziek vaak deurtjes in de hersenen te open, die normaal gesloten blijven. Muziek én contact met kinderen kan ontspannend werken, herinneringen en positieve emoties oproepen. De kinderen ervaren op hun beurt dat ouder worden en dementie bij het leven horen en dat zij iets kunnen betekenen in het leven van kwetsbare ouderen. Of samen zingen met kinderen inderdaad een positief effect heeft op mensen met dementie wordt nu onderzocht met een aantal ‘Jong en Oud-koren’, waarvan De Lichtbron en Herbranda de primeur hadden. De kinderen zijn er al uit: ‘Gezellig’ en ‘gewoon heel leuk’, zo verwoorden zij simpel maar duidelijk hoe zij deze primeur hebben ervaren.

De proef-koren maken onderdeel uit van de Proeftuin Dementie Friesland, een samenwerking tussen KwadrantGroep en Tao of Care. Zij onderzoeken naast de koren nog een aantal veelbelovende interventies die het dagelijks leven aangenamer moeten maken voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Het komende schooljaar starten nieuwe koren op een aantal locaties van de KwadrantGroep.

« Terug naar overzicht