Wij maken gebruik van cookies op deze website. Lees ons privacybeleid.

Petterhústerstate meest energieopwekkende ouderenzorggebouw

12 december 2016

De nieuwe draai heeft op maandag 16 december in het radioprogramma BNR Duurzaam de winnaar bekendgemaakt van de verkiezing ‘Meest energieopwekkende ouderenzorggebouw van Nederland’. Ruim 1300 mensen brachten hun stem uit en een jury van experts bezocht de gebouwen. Uit vier finalisten koos zowel de jury als het publiek het kleinschalige wooncomplex Petterhústerstate in Stiens als winnaar.

Huiselijk, rustig en in het groen
Petterhústerstate, een woonzorgvoorziening van zorginstelling Palet (onderdeel van de KwadrantGroep) bestaat uit vier woongroepen voor elk zeven mensen. Het complex heeft geen lange gangen waar bewoners kunnen verdwalen; elke kamer komt direct uit op de gezamenlijke woonkamer. “Dat zijn grote ruimtes met een eettafel, een keuken en een zithoek”, aldus juryvoorzitter Marco Sotthewes. “Net als thuis.” Alle woningen zijn op de begane grond. Er is veel lichtinval en bewoners kunnen zelfstandig naar buiten om een wandeling te maken. In de grote tuin is van alles te zien en te doen: van tuinieren in de kruidentuin tot bewegen op de speciale toestellen. Door het groen, daglicht en het rustige interieur zijn bewoners zelf ook rustiger en hebben ze nauwelijks kalmeringsmedicatie nodig.

Het gebouw uit 2010 is niet alleen prachtig qua architectuur maar ook erg duurzaam. Het beschikt over warmte-koude-opslag in de bodem, een sedumdak voor natuurlijke isolatie en het is niet aangesloten op het gasnet. Sotthewes: “Petterhústerstate is helemaal vanuit de mens bedacht. Het is een fantastische woonomgeving voor ouderen met dementie die tot in de puntjes is doordacht. De zorgvisie is: we doen alles zo veel mogelijk net als thuis. Zo zijn er geen groene, lichtgevende bordjes om de nooduitgangen aan te geven – die heb je thuis ook niet.”

Regiomanager Thea de Boer van Palet is uiteraard erg blij met de uitverkiezing. “Mooi dat het belang dat wij hechten aan prettig wonen en duurzaamheid op deze positieve manier bijval krijgt.” 

« Terug naar overzicht