Wij gebruiken cookies op deze website.

Lees onze privacyverklaring

Er zelf wat van maken

Ervaringsverhaal

Roely Beintema-de Vries is geboren in 1937 in een gezin met twee kinderen. Ze groeide samen met haar broer op in Bussum, in het zuiden van de provincie Noord-Holland. Daar stond het geboortehuis, daar ging ze naar de mulo en daar werkte ze op de administratie van bandenfabriek Tyresoles.

Tijdens een logeerpartij bij een oom en tante in Fryslân ontmoette ze haar toekomstige echtgenoot. Het was bij een dansavond in hotel Vreewijk in Drachten. Een jaar later verhuisde ze voor de liefde naar Fryslân. “Dat vond ik best spannend.” Niet alleen verhuisde ze naar een andere provincie, ze trok ook bij haar schoonouders in.

Mooie en drukke tijd
Op de foto het mooie huis aan het Moleneind in Drachten waar ze lang heeft gewoond. De schoonouders woonden aan de linkerkant van het huis, Roely en Ate in het rechterdeel. Zo had ieder zijn eigen huishouding. Achter het huis stond de garage met vrachtwagens van verhuis- en transportbedrijf Beintema. Ate en zijn vader runden dit familiebedrijf samen. De voertaal thuis en in het bedrijf was Fries. Die taal maakte Roely zich al snel eigen.

Een mooie en drukke tijd volgde. Samen kregen ze vier kinderen, drie jongens en een meisje. Naast de huishouding verzorgde Roely de administratie van het familiebedrijf. En tussendoor werd er gehandwerkt. Zelf kleding naaien voor de kinderen, haken en truien breien. Ze deed het allemaal.

Er was ook tijd voor leuke dingen. Op zondag ging het gezin vaak een stukje toeren naar Appelscha of Bakkeveen. En de vakanties werden vaak op Terschelling doorgebracht. Daar had de familie een stacaravan met de toepasselijke naam ‘Carpe Diem’. Roely is altijd actief en sportief geweest, vooral fietsen en zwemmen deed ze graag. Tot op hoge leeftijd zwom ze wel drie keer in de week in zwembad De Welle.

De kinderen zijn allemaal getrouwd en inmiddels zijn er zeven kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Een rijk bezit. Het is duidelijk dat Roely altijd van aanpakken heeft geweten. Het is zoals ze zelf zegt: “Je moet gewoon doorgaan en er zelf wat van maken!”

Roely Beintema-de Vries († 24-08-2021) woonde in Berchhiem in Burgum