Wij gebruiken cookies op deze website.

Lees onze privacyverklaring

De dansende melkboer

Ervaringsverhaal

Het beroep van melkboer is Bert Thomassen (1931) met de paplepel ingegoten. Als zoon van een gezin van acht, ging Bert (links op de foto) al op jonge leeftijd met zijn vader (rechts) mee. Vaak samen met broer Koen (in het midden). Er waren zo’n honderd melkkarren in Leeuwarden, iedere melkboer had zijn eigen straten. “Wij deden onder andere de Fonteinstraat en de Elizabethstraat. We woonden aan de Harlingertrekweg en verkochten ook aan de vrachtschepen die daar lagen. Dat was de beste handel”, vertelt Thomassen met een lach.

Destijds had de melkboer nog geen SRV-wagen zoals velen waarschijnlijk nog herinneren. Men had melkkarren, hierop werden de melkbussen en zuivelproducten vervoerd en aan de deur verkocht. De familie Thomassen begon met een hondenkar: honden werden onder de kar gespannen, zij trokken de kar vooruit. “Later mocht dat niet meer”, vertelt Bert Thomassen. “Begrijpelijk, want het was zwaar voor de honden.” De hond op de foto, Leo, was een bijzondere hond en mocht na zijn trouwe dienst bij de familie blijven. De hondenkar werd vervangen door een bakfiets en een elektrische kar.

'We schuilden onder de kar'
Ook in de oorlog ging het werk van vader en zonen Thomassen, zo goed als dat ging, door. “We hebben wel eens onder de kar moeten schuilen voor kogels”, vertelt Thomassen terwijl hij naar boven wijst. “Maar we hadden het naar omstandigheden goed, we hebben geen honger gekend, er was altijd te eten.”

Later zette hij het bedrijf voort met zijn vrouw Ida. Ze ontmoetten elkaar in hun twintiger jaren tijdens het dansen. Bert was gek op dansen: “Ik heb haar leren dansen en we hebben daarna samen heel wat afgedanst.” Op vele feestjes stalen ze dan ook de show. Bert Thomassen geniet nog steeds van het leven. Zijn jongste dochter Bianca gaat zo veel mogelijk met haar vader erop uit. Op vrijdag doen ze samen een rondje markt en daarna bezoeken ze zijn vroegere biljartclub. Het komt nog steeds voor dat mensen hem aankijken en zeggen: ‘Hé ik ken u, u was vroeger onze melkboer!’

Bert Thomassen woont in Parkhoven in Leeuwarden