Wij gebruiken cookies op deze website.

Lees onze privacyverklaring

Bewegen is een feest

Ervaringsverhaal

75 jaar bij gymnastiekvereniging Dronrijp en kleuterjuf voor de gym. Daarover raakt de 80-jarige Jourica Weitenberg-van der Meer niet uitgepraat.

Jourica is een actieve vrouw en moeder van zeven kinderen. Meer dan 75 jaar lid van gymnastiekvereniging DOS in Dronrijp. Ze zwom elke morgen in het kanaal en hield ook van fietsen. “Ik reed de Elfstedentocht op een racefietsje.”

“Ik heb mijn hele leven in Dronrijp gewoond”, vertelt Jourica. “Mijn ouders hadden een kippenslachterij en ik werkte bij de bakker in het dorp. Daar deed ik vooral spelletjes met de kinderen van de bakker.”

De 'wetterduvel'
Omdat ze zo veel van spelletjes hield en goed in gym was, werd ze gevraagd om bij DOS gymnastiekles te geven aan de kleuters. “Ik zat op gymnastiek en die spelletjes kende ik van huis uit. Ik verzon de meeste gymoefeningen zelf. En dat vonden de kleuters prachtig.”

Een spelletje waar ze wild van waren was ‘Wetterduvel’. Een kleuter op een blauwe mat was dan de ‘Wetterduvel’ en de mat was het bevroren water. De kinderen moesten dan eerst proberen het ijs heel voorzichtig kapot te maken. En als ik dan ‘krak’ zei, werd de ‘duvel’ wakker. Dan moesten ze rennen natuurlijk. Wat een feest!”

Voet omhoog, hand omhoog
“Ik gaf vijfeneenhalf jaar gymles, toen kwam er een ander. Dat vonden de kinderen jammer. Een cadeautje was toen ik een keer een man in de supermarkt tegenkwam, die zei: ‘mevrouw mag ik u wat vragen? Bent u vroeger mijn kleuterjuf geweest?’ Ik zei, dat je dat nog ziet met dat ouwe grijze kopje. ‘Wat deed u altijd leuke spelletjes met ons.’

De gymnastiekvereniging was mijn lust en mijn leven. Ik heb nog een medaille gekregen voor 75 jaar lidmaatschap en een trui met ‘superbeppe’. We hadden een leuk gymgroepje. Eerst deden we verschillende oefeningen en daarna nog een uurtje volleyballen. Hier doe ik nog wel wat aan beweging, maar niet veel. Het is, die voet omhoog, die hand omhoog en zo verder. Ha ha… stelt niet veel voor.”

Jourica Weitenberg-van der Meer woont in IenhoarnState in Menaam