Wij maken gebruik van cookies op deze website. Lees ons privacybeleid.

Inloophuis in Leeuwarden voor iedereen die met dementie te maken heeft

7 november 2016

Leeuwarden krijgt een eigen inloophuis voor iedereen die met dementie te maken heeft of iets wil betekenen voor mensen met dementie en/of hun naasten: Odensehuis Gerard Smit in wijkcentrum Nijlân. Wat dit huis uniek maakt in het landelijke netwerk al bestaande Odensehuizen, is de samenwerking met het mbo en hbo. Studenten die zijn opgeleid tot Kammeraat, een maatje voor mensen thuis met dementie, zijn vaste gasten van dit inloophuis. Zo wordt de verbinding gelegd tussen zorgprofessionals in opleiding en ouderen die nog gewoon thuis wonen met dementie. Persoonlijk contact blijkt niet alleen het imago van de ouderenzorg onder studenten te verbeteren, het geeft hen ook meer inzicht in de behoeften én een realistischer beeld van mensen met dementie.

Odensehuizen zijn vernoemd naar de Deense plaats Odense, waar het eerste inloophuis voor mensen met dementie en hun mantelzorgers werd opgericht. Een plek waar mensen met dementie en hun naasten zich helemaal op hun gemak voelen. U loopt er binnen wanneer u wilt. Voor een kop koffie, een praatje, om mee te doen aan een activiteit of om gewoon de krant te lezen. Waar iedereen weet of met elkaar deelt hoe dementie je dagelijkse leven beïnvloedt. Hoe je ermee kunt leven. De nadruk ligt op de mens, niet op de dementie. 
 
Gastheer en gastvrouw van dit nieuwe Odensehuis zijn Martine Adema en Niels Nijdam, die als mantelzorgers én als initiatiefnemers van een dagbesteding voor jonge mensen met dementie (CaffeMed) veel praktijkervaring hebben.
 
Programma:
10.00 – 17.00 uur: Vrije inloop – buurtbewoners, mensen met dementie, familie, iedereen welkom!

Wijkcentrum Nijlân
Surinamestraat 31
8931CX Leeuwarden

14.30 – 15.00 uur: Inloop voor genodigden van de formele opening

15.00 – 15.30 uur: Officiële opening, met korte bijdragen van:

  • Martine Adema en Niels Nijdam, gastvrouw en gastvrouw
  • Roelof Jonkers, bestuurder KwadrantGroep, initiator Proeftuin
  • Liesbeth Vos, bestuurder van het Friesland College
  • Anne-Mei The, hoogleraar Langdurige Zorg en Dementie, initiator Proeftuin

15.30 uur: Wethouder Ekhart , Kammeraten (maatjes voor thuiswonenden met dementie) en enkele toekomstige bezoekers van het Odensehuis Gerard Smit starten’ dit mooie initiatief op een sportieve manier.

Tot 17.00 uur: Borrel

Aanvankelijk zal het inloophuis op iedere woensdag tussen 10.00 – 17.00 uur geopend zijn. We hopen de openingstijden snel te kunnen uitbreiden. Houd hiervoor de website www.tao-of-care.nl in de gaten.

Gerard Smit - inspiratiebron voor de Sociale Benadering
‘Er zijn dingen die ik kan, en dat is natuurlijk heel belangrijk’(Gerard in introductiefilm Dementie Verhalenbank, najaar 2014)

‘Mens zijn is, denk ik, interactie met anderen’ (Gerard in de NPO2-documentaire 'Wat ik nog ben', 2016)

Dit nieuwe inloophuis draagt de naam Gerard Smit. Met zijn openhartigheid over zijn dagelijkse leven met dementie werd Gerard het ‘gezicht’ van de Dementie Verhalenbank en de Proeftuin Dementie Friesland. Gerard en zijn vrouw Liz Cramer zijn een belangrijke inspiratiebron geweest voor de ontwikkeling van de Sociale Benadering die Anne-Mei The ontwikkelde met zorgorganisatie de KwadrantGroep. Dit is een brede benadering waarbij dementie niet vooral door een medische bril wordt bekeken, maar waarbij juist ook aandacht is voor de psychologische en sociale kanten ervan.

Mensen met dementie horen erbij, en het Odensehuis Gerard Smit wil mensen dit laten ervaren.

Wij hopen van harte u te mogen begroeten, op 9 november of daarna.
 

« Terug naar overzicht