Wij maken gebruik van cookies op deze website. Lees ons privacybeleid.

Gezondheidscentrum Wuiteweg aanwinst voor kwetsbare ouderen in Drachten

14 september 2015

Zaterdag 12 september is in Drachten een nieuw gezondheidscentrum geopend. Huisartsenpraktijk Jan Postma, Apotheek Ongena, de wijkteams van De Friese Wouden, de Groene Kruis Winkel en Dantuma Medische Speciaalzaken hebben ieder een eigen plek in het nieuwe gezondheidscentrum aan de Burgemeester Wuiteweg 31-33 in Drachten.

De naam ‘Gezondheidscentrum Wuiteweg’ werd onthuld door Dhr. Wiersema en medewerker Dieneke Tuinstra. De heer Wiersema is in zorg bij de huisarts, de apotheek, Dantuma en ontvangt thuiszorg van De Friese Wouden. Dieneke is de bedenker van de naam. Dieneke: ‘Het is herkenbaar en refereert aan burgervader Burgemeester Jan Wuite’.

Een innovatieve samenwerking in de eerstelijns zorg
Bij de zorg van vandaag staat samenwerking centraal. Een integrale aanpak van wonen, zorg en welzijn voor ouderen in nauwe samenwerking met verschillende partners in de zorg- en welzijnssector. Albert Scheffer, senior beleidsmedewerker bij de gemeente Smallingerland hield één van de toespraken bij de opening: ‘Door goede gezondheidszorg in Nederland worden we steeds ouder en blijven we langer thuis wonen. Afstemming en samenwerking is belangrijk om onze kwetsbare inwoners hierin te ondersteunen. Ook als gemeente werken we hier aan mee’.

Huisartsenpraktijk Postma, Apotheek Ongena en De KwadrantGroep (De Friese Wouden, Dantuma en de Groene Kruis Winkel) hebben het initiatief genomen  om vernieuwende vormen van zorg en behandeling voor zelfstandig wonende kwetsbare ouderen in het centrum en de wijk Bouwen in Drachten te ontwikkelen en uit te voeren. Met als gemeenschappelijke ambitie om de veerkracht van ouderen te bevorderen, zodat ze zolang mogelijk hun eigen leven blijven leiden in hun eigen wijk. Hiervoor is het van groot belang dat de verschillende zorgorganisaties dichtbij de mensen gevestigd zijn.

Huisarts Postma: ‘Het abstracte plan wat we al jaren hadden is eindelijk gerealiseerd. We zijn erg blij met dit resultaat. Ons doel is het verbeteren van de zorg voor kwetsbare ouderen en juist daarin komt deze samenwerking het best tot zijn recht!’

Er is een plan van aanpak ontwikkeld waarbij de zorg aan kwetsbare ouderen op vier domeinen op elkaar afgestemd wordt en vernieuwd. De domeinen zijn: fitheid, bewegen & voeding, eenzaamheid, therapietrouw van medicijngebruik en depressie & angst.

Open dag druk bezocht
Na de officiële opening konden cliënten, medewerkers en andere belangstelling een kijkje nemen in het gezondheidscentrum. Naast het aanbod van het gezondheidscentrum konden de bezoekers genieten van een proeverij van maaltijdservice Van Smaak en kennis maken met de diensten van servicepakket pluZ, een diëtist, MOS Het Trefpunt en de diensten van het Specialistisch Centrum van De Friese Wouden.

« Terug naar overzicht