Wij maken gebruik van cookies op deze website. Lees ons privacybeleid.

CdK John Jorritsma maakt kennis met zorg en welzijn bij Palet in Stiens

29 mei 2015

De Commissaris van de Koning in Friesland, John Jorritsma, bracht vrijdagmorgen een bezoek aan Petterhústerstate en zorgcentrum Skilhiem in Stiens (gemeente Leeuwarderadeel). Dit zijn twee locaties waar zorginstelling Palet, onderdeel van de KwadrantGroep, zich inzet voor de zorg en het welzijn van burgers. De Commissaris maakte onder andere kennis met hoe Palet inspeelt op de veranderingen in de zorg. De eigen regie van burgers staat hierbij centraal. Ook ging hij bij een aantal bewoners langs.

De zorg is aan verandering onderhevig door bezuinigingen en aangepaste regelgeving en moet op een andere manier worden ingericht. Palet speelt in op die ontwikkelingen. Belangrijk uitgangspunt is dat mensen de regie over hun eigen leven houden. Palet levert niet alleen zorg en kijkt ook hoe ze mensen in hun kracht kunnen zetten zodat de kwaliteit van leven er op vooruit gaat. Er wordt gekeken naar waar de client behoefte aan heeft. Maatwerk leveren en verbinding zoeken met mantelzorgers, buurtbewoners en vrijwilligers is daarbij van groot belang.

In Petterhústerstate verblijven mensen die niet langer zelfstandig thuis kunnen wonen. Deze mensen hebben vaak aan dementie. De bewoners zijn eigen baas onder professionele begeleiding. Hier werkt Palet samen met zorginstelling Talant, zij bieden onder hetzelfde dak zorg aan meervoudig gehandicapte ouderen. In Skilhiem wonen mensen zelfstandig, al dan niet met zorg. Ook hier kijkt men naar waar bewoners behoefte aan hebben en legt verbindingen met wijkbewoners om het netwerk van mensen te vergroten. Er is onder andere een dagcentrum waar activiteiten worden georganiseerd voor bewoners en buurtbewoners.

Na kennismaking met zowel het Kleinschalig Wonen-concept, als de werkwijze en dienstverlening in Skilhiem, ging de Commissaris langs bij een aantal bewoners waar hij uitgebreid de tijd nam om even een praatje te maken. Met een glimlach werd hij door de bewoners ontvangen. “Waar is Koningin Máxima?” Die vraag kreeg de Commissaris regelmatig gesteld. “Ik ben inderdaad ook maar gewoon een mens van vlees en bloed. Maar het is een voorrecht om hier te mogen zijn. Prachtig om die smile op de gezichten van de bewoners te zien”, sprak de Commissaris. “Daar zijn alle medewerkers mede verantwoordelijk voor. Ik ben hun dankbaar. Ondanks de veranderingen en bezuinigingen in de zorg, houdt dat vast. Zorg voor de smile.”

De ochtend werd afgesloten met een hapje en een drankje van Van Smaak, het maaltijdenbedrijf van de KwadrantGroep. Goed eten is en blijft van essentieel belang voor een goede gezondheid, ook bij ouderen. Kok Foppe Wiersma van Van Smaak had deze ochtend een aantal Friese gerechten klaargemaakt voor de Commissaris en zijn gezelschap en doet dat ook voor de cliënten van Palet. De Commissaris deed bij zijn afscheidswoord de belofte terug te komen.

« Terug naar overzicht