Wij maken gebruik van cookies op deze website. Lees ons privacybeleid.

'Blij met meer budget voor verpleeghuizen, besparing wijkverpleging onbegrijpelijk'

12 oktober 2017

De besparing die het komende kabinet Rutte III aan de wijkverpleging wil opleggen is onbegrijpelijk. “Wat er voor de langdurige zorg in zorginstellingen bij komt, gaat er voor de wijkverpleging af en dat is onbegrijpelijk als je bedenkt dat het overheidsbeleid er op is gericht dat ouderen steeds langer thuis moeten blijven wonen.” Dat zegt Jan Maarten Nuijens, voorzitter van de Raad van Bestuur van de KwadrantGroep.

In het concept regeerakkoord 2017-2021 wordt 2,1 miljard geïnvesteerd in verpleeghuizen. Deze investering gaat ten koste van andere sectoren in de zorg, in zijn totaliteit moet de zorg de komende jaren 1,9 miljard minder uitgeven.

Schril contrast

Het extra geld voor de verpleeghuizen is meer dan welkom, maar staat in schril contrast met de versobering die het nieuwe kabinet in petto heeft voor de wijkverpleging en thuiszorg. “Als je aan de ene kant wilt dat ouderen langer thuis blijven wonen, dan moet je niet bezuinigen op de wijkverpleging. Zorg en ondersteuning thuis zorgt er juist voor dat mensen langer thuis kunnen blijven wonen en werkt preventief richting opname in verpleeg- en ziekenhuizen. In Friesland komt minder budget voor de wijkverpleging bovendien dubbel hard aan omdat wij meer dan andere regio’s te maken hebben met vergrijzing”, aldus Nuijens.

Meer druk op budget

Dit jaar is er al een groei van het aantal thuiswonende cliënten. Daarom heeft de KwadrantGroep van De Friesland zorgverzekeraar verruiming van het budget voor de wijkverpleging gekregen. Op dit moment is er daardoor voldoende budget om tot het einde van het jaar thuiszorg te kunnen blijven leveren. Met de aangekondigde bezuinigingen wordt er nog meer druk op het budget voor de thuiszorg verwacht.

« Terug naar overzicht