Wij maken gebruik van cookies op deze website. Lees ons privacybeleid.

€ 150.000,- voor dementieverhalenbank

9 juli 2015

Staatssecretaris Van Rijn heeft op 8 juli 2015 € 150.000,- beschikbaar gesteld voor de dementieverhalenbank. We zijn erg blij dat Van Rijn, de nut en noodzaak van de dementie verhalenbank omarmt.

Na de opening van de dementie verhalenbank en de proeftuin op 15 januari is er hard gewerkt en zijn er in Friesland interviews afgenomen bij mensen met dementie, hun mantelzorgers en de professionals.

Het is gebleken dat veel mensen hun verhaal willen delen op de dementie verhalenbank. De diepgang van de verhalen gaat verder dan onze verwachting. Mensen willen graag de kern van hun problematiek delen en dat gaat echt over het leven met dementie, wat tot nu toe onderbelicht is gebleven en waar de verhalenbank zich met name op richt. Er is een grote behoefte van mensen om dit te delen. Dat gaat zowel over de individuele beleving van mensen met dementie als de mantelzorgers om hen heen. Onze intuïtie dat er sprake is van een verborgen wereld met verborgen verhalen is dus bewaarheid. We zijn er dan ook trots op dat wij als Friesland de primeur hebben met de sociale benadering van dementie.

Het blijkt dat deze opbouw om eerst naar de mensen te gaan en daar de verhalen op te halen, veel zin heeft, want er komen ook veel thema’s uit, je kunt al verhalen lezen op dementieverhalenbank.nl.

Verder zijn we in gesprek zowel inhoudelijk als wetenschappelijk met experts zowel binnen en buiten onze sector. Het urgentiebesef dat we een andere sociale benadering van dementie moeten ontwikkelen, wordt breed gedeeld.

Op 24 september a.s. staat de KwadrantGroep stil bij de Wereld Alzheimerdag en zullen  Anne Mei The en Roelof Jonkers de eerste resultaten presenteren in het Fries museum.

« Terug naar overzicht